Hur vi inkluderar asexuella i samhället


 

Sex och sexualitet är en viktig del av alla människors liv. Det pågår en massa bra debatter kring hur vi kan inkludera olika läggningar bättre, men asexualitet blir återkommande lämnat utanför. Här har jag samlat några tips till alla som inte är asexuella, om hur man bättre kan behandla och inkludera asexuella.

Mitt första och största tips är att sluta ge oss tips. Skulle du säga till en homosexuell ”men har du testat det här och det här?”. Skulle du tipsa en bisexuell att vara mer heterosexuell? Skulle du säga till en transsexuell att det går över? Förmodligen inte, så sluta tipsa asexuella om hur vi kan byta läggning. Detta är inte en fas, inte ett val. Det är inte heller att leka svårflörtad eller något annat påhitt. Asexuella blir återkommande inte trodda på och det måste förändras.

En annan sak att sluta med är att försöka leta efter anledningar. Vissa verkar exempelvis anta att asexuella har blivit asexuella på grund av sexuella övergrepp eller dylikt. Kort sagt är detta falskt, av samma anledning som att folk inte är heterosexuella för att de blivit sexuellt utnyttjade av andra med samma kön, eller är homosexuella för att de blivit utnyttjade av andra med det motsatta könet.

Det skrivs återkommande artiklar och snackas om hur vi måste bli sexuellt öppna, som en del av en frigörelse. Det hade varit trevligt om folk kan sluta anta att alla är sexuella och inse att man kan vara öppen som person utan att behöva vara sexuell. Alldeles för ofta stöter jag på åsikter om hur ”tråkigt svennig” man är om man inte är sexuellt frigjord. Vi måste börja respektera att vissa inte vill ha sex.

Det pågår en väldigt viktig debatt om hur man kan representera homo/trans/bisexuella i media. Det är framförallt heterosexuella som syns i media, filmer, serier samt böcker, och självklart ska andra läggningar också få följa t.ex. kärlekshistorier som de kan relatera till. När ska asexualitet inkluderas i den debatten? Jag tror att alla kan på rak arm nämna historier som handlar om hetero/trans/homo/bisexuella, exempelvis är Orange is the new black duktiga på att inkludera alla dessa läggningar. Kan någon nämna en kärlekshistoria som handlar om asexuella? (Om ni kan, maila mig! Jag har länge letat).

Alla vet att homo/trans/bisexuella finns. Få har koll på vad asexualitet är, och få tänker på att människor man träffar kanske är asexuella, även om det bor cirka 100 000 asexuella i Sverige. Så som jag har uppfattat det orsakar bristen på kunskap en ond cirkel, där den asexuella gärna undviker att tala om sin läggning för att slippa stela frågor och fördomar. Man undviker ofta en underlig stämning om man bara låtsas vara sexuell, och om man väljer att inte göra det blir man ofta exkluderad i många sociala samtal. Många asexuella känner att de ständigt måste anpassa sig efter en sexuell värld. Tiden är kommen för att detta inte längre ska behöva göras.

Begreppsdefinition
Asexualitet definieras så här av RFSL: ”En person som inte har någon sexlust eller inte önskar inkludera andra i sin sexualitet. Begreppet används olika av olika personer”. Detta innebär vidare att asexuella fortfarande kan bli kära i andra. En variant är demi/gråsexuell vilket innebär att man kan tycka om sex, men det krävs att man har utvecklat en stark känslomässig relation till den andra först.

– Marielle Sterner
Följ oss på Facebook!

Kommentera