Listan på miljövänliga julklappstips!

 

8

Det sägs att vi kommer att slå rekord med julhandeln i år, igen. Enligt HUI kommer vi att spendera 68 miljarder kronor, vilket är 2,5 procent mer än under förra julen.

Om vi försöker tillsammans, och om vi är tillräckligt många, kan vi ändra på denna trend. Låt oss för en gångs skull ha en jul där vi håller en rimlig nivå av konsumtion!

Så här gör vi för att lyckas.

 

VÄLGÖRENHET


Det bästa för miljön är att donera julklappspengarna till en miljöorganisation, tex Naturskyddsföreningen, Jordens vänner, Greenpeace, Rainforest Alliance, Klimataktion, Hållt Sverige rent eller Fältbiologerna. Andra organisationer går självklart också bra. I en tid som denna, med klimathotet, flyktingkrisen och global fattigdom på våra axlar, känns det nog bra att veta att ens julklapp hjälpt någon annan. Många organisationer, exempelvis Amnesty, har en shop som du kan handla Amnestyvaror ifrån.

 

 

PRESENTKORT

Presentkort sägs vara tråkigt, men användbart. Istället för att låta presentkortet gå till H&M, varför inte testa något nytt? Exempelvis ett presentkort på kurser; målning, fotografi, journalistik, språkkurser, graffiti, keramik, fågelskådning, matlagning, eller en sport är några exempel på kurser! En annan variant är att köpa medlemskap till en organisation eller förening som erbjuder workshops, där medlemskapet innebär gratis inträde till alla aktiviteter. Vi vill givetvis tipsa om vår egna förening här (medlemskap kostar 40 kr).

etta_kh4

 

INTELLEKTUELL STIMULANS

Det går väl inte att klå en present som är intellektuellt stimulerade? Köp en bok, en tidningsprenumeration eller något liknande som kretsar kring idéer och kunskap, istället för en vara. Ett exempel är en prenumeration på magasinet Kloka Hem, om miljövänlig inredning! Ett annat tips är appen/tjänsten Readly. Här kan du få tillgång till de flesta nyhetstidningarna, magasin och tidskrifter via nätet, alltså helt utan papperskonsumtion!

 

KULTUR

Boka biljetter till en teater, konsert, föreläsning, musikal, standup eller cirkus (en sådan utan plågade djur). I presenten ingår ju också lite kvalitetstid med sin vän. Man kan även köpa konst i form av tavlor, serier, fotografier, skulpturer eller dylikt! Ett annat alternativ är tjänster såsom spabesök, massage, vin/ölprovning eller fototagning av professionell fotograf.

 

VAROR SOM ÄNDÅ SKULLE KÖPAS

Man är ju inte djävulen själv bara för att man köper något. Poängen är att försöka minska på onödig konsumtion. Vet du att din vän behöver en ny kalender, ett nytt set tallrikar eller kanske en ny datormus? Köp det som julklapp! Det bästa är om du kan bidra med egen expertis på vägen. På så sätt är en del av julklappen att din vän slipper sätta sig in i och lära sig om tex datormöss för att få tag på rätt produkt.
Det borde ju vara A och O att tänka igenom vad den andra verkligen behöver. Är hen stressad? Då kanske massage passar. Har hen mycket fritid? Då passar kanske en kurs bättre. Är din vän gravid? Slå till i tid och köp miljövänliga leksaker, av exempelvis trä istället för plast.
Du kan också överblicka vad personen brukar lägga sina pengar på, och köpa något som kan fungera som ett miljövänligt alternativ. Exempelvis kan hårfärg eller andra hygienartiklar bytas ut till icke-djurtestade, miljömärkta varor.

 

MILJÖVÄNLIGA VAROR ÖVERLAG

Har du en vän som vill, men inte vågar eller inte har orkat, testa miljövänliga alternativ? Exempelvis menskoppen, vegansk eller kanske dumpstrad mat, lågenergilampor eller tvättnötter. Ge hen en knuff genom att köpa det som julklapp! Andra förslag är miljövänliga varor som man gärna vill ha, men som är svåra att hitta i vanliga affärer. Vad sägs om en planta som renar din luft på otrevliga kemikalier? Mer info om dessa här.

Sist men inte minst kan man göra egna julklappar. Pyssla, måla, fotografera, sy, återvinn, baka eller gör ett romantiskt mixtape som förr i tiden.

 

TILL BARN

Vi har ett sista tips som riktar sig till barn mellan 5-14 år. På Cool Minds kan ditt barn testa olika kurser som är både roliga och stimulerade. Exempelvis kan man bygga sin egna robot, utföra vetenskapliga experiment, programmera sitt datorspel, göra sina egna ljus eller spela in sin egna film. Köp ett presentkort eller boka en kurs till ditt barn här!

Kommentera