Hur kan de kalla sig Sverigevänner?

1Igår såg jag på ett youtubeklipp. Några svenska barn fick frågan om de trodde på Gud och vilka tankar de hade om det. Som så ofta när det är barn som talar så kom det fram många tänkvärda saker, men det är inte det jag vill skriva om idag. Klippet var översatt till engelska och var uppenbarligen publicerat som ett inlägg i den religiösa och anti-religiösa debatten i bl.a. USA. Det fanns en hel del positiva kommentarer därifrån om hur vidsynta barnen var och hur det kanske kan vara en idé att ge barn utrymme att bilda sig en egen uppfattning vad gäller religion, något som jag helt och hållet håller med om! Det är dock inte heller det som jag vill skriva om.

Jag skrollade ner till kommentatorsfältet och fann där viss kategori av kommentarer i stil med ”Just remember that these girls will grow up to be raped by muslims.Det är det jag vill skriva om. Både personer som uppgav sig för att vara svenska och andra försökte måla upp Sverige till att vara (eller vara på väg att bli) en islamistisk stat, härjad av islamistiska övergrepp. Där naiva och välvilliga vänstervridna svenskar har skänkt bort sin makt över samhället till de personer de har välkomnat och försökt hjälpa.
Genom att måla upp det här scenariot så åstadkommer man två saker. Dels försöker man utmåla islam som en omoralisk religion vars utövare inte är eller bör behandlas som människor. Dels försöker man utmåla socialistiska och humanistiska ideal som naivitet och okunskap. Man försöker använda Sverige som ett avskräckande exempel. Att det inte är sant spelar ingen roll alls.

Sverige är ett reellt hot. Både mot anti-islamister, högerextremister och rasister. De skräckscenarier man försöker skrämma världen med BORDE nämligen vara realitet här. Vi är ett öppet Socialistiskt samhälle och sådana borde, enligt högerextremister, inte fungera. Att skapa ett multikulturellt samhälle genom att ta emot och hjälpa de som behöver hjälp är heller inte något som borde fungera. Alltså måste man hitta något som är fundamentalt fel här, oavsett om det är sant eller falskt. Man tog naturligtvis fasta på de osanningar som florerar på nätet om hur våldtäktsbenägna muslimska män är och hur Sverige är inne i en våg av våldtäkter i religionens (eller då specifikt Islams) tecken. Osanningar som sprids i propagandasyfte av bl.a. SD med anhängare i Sverige och som plockas upp av sympatisörer utanför Sveriges gränser.

Jag blir inte ofta arg. För det allra mesta angriper jag svagheter i systemet, okunskap och småsinthet med ett mått av ansträngd distans och tålamod. Jag tror att det allra mesta kan tacklas med att sprida kunskap och rationalitet. Men det här gjorde mig ARG. Främst för barnens skull. Hur kan man ens skriva de kommentarer som fanns där? Hur kan man ge sån här ammunition (hur osann den än är) åt folk som gärna drar Sverige i skiten för att ge sina åsikter kredibilitet? För det är vad vi kan vänta oss när vi sprider hat- och skrämselpropaganda, att Sveriges rykte dras ner i skiten. Hur kan man påstå sig vara Sverigevän när man propagerar sådana här osanningar? Jag har knappast någon villfarelse om att Sverige på något sätt är perfekt, men låt oss hålla vår samhällskritik produktiv.

 

Christoffer Göransson
– Följ oss på Facebook!

Kommentera