Fattigdom förgör ens identitet

12031569_957479444317985_2184761804719833504_o

Jag skulle vilja påstå att vi människor sällan tänker på begreppet identitet. I alla fall inte när det berör vår egna, den finns bara där. Den är grundläggande och alltid i bakgrunden när vi tänker, känner, agerar och kommunicerar. Den finns där till och med när vi inte gör någonting särskilt, och bara är.

Det är identiteter jag tänker på när jag lämnar mejeriet efter att ha sett Doc Lounge Lunds spelning av dokumentärfilmen Spartacus och Cassandra. Filmen skildrar två romska barns vardag efter att de, ihop med sina föräldrar, flyttat från Rumänien till Frankrike. I Frankrike tigger föräldrarna för att överleva och lever ett liv på flykt. Barnen har fått det svåra valet mellan att följa sina föräldrars flykt, eller flytta in hos franska Camille, som erbjuder dem ett fosterhem. Camille engagerar sig i barnens situation, men kommer inte väl överens med föräldrarna.

Barnen är egentligen som vilka andra barn som helst. Spartacus är 13 år och jobbar med sin poetry slam/rap. Cassandra är ännu yngre, 10 år, och klarar sig bra i skolan. De har, som vilket annat barn som helst, drömmar, mål, intressen, farhågor och unika egenskaper. Identiteter. Skillnaden ligger kanske i hur hårt just de måste jobba för att få lov att behålla sina egna identiteter, speciellt sina identiteter som barn. Deras unika situation har tvingat på dem att agera mer vuxna och ansvarsfulla än vad andra barn behöver. Det är fattigdomen, diskrimineringen och rädslan som hotar att ta ifrån dem deras identitet.

När jag ser på föräldrarna ser jag inte längre två unika identiteter. Jag ser fattigdom och hopplöshet. Stulna identiteter som sakta förtärts av att bokstavligen sitta på trottoaren av samhällets sociala hierarki. Fattigdom är ett förskräckligt monster, som kan riva ner även den starkaste människan.

Efter filmer som dessa blir mitt hopp för gatutidningar som Dik Manusch förstärkt. Att vara en tidningsförsäljare istället för ”tiggare”, kan vara en avgörande del av att få tillbaka sin egna identitet.

 

Doc Lounge Lund visar olika typer av dokumentärfilmer. Kolla in de här!


Marielle Sterner
Kort om Samhället finns på Facebook.


 

eftersnack

rovi

 

 

Kommentera